Chiptuning is het aanpassen of beïnvloeden van de motormanagementsoftware. Hierbij worden de parameters van het motormanagementsoftware opnieuw afgestemd, maar dan met idealere waardes. Zo wordt de hoeveelheid brandstof die mag worden ingespoten en op welk tijdstip dit gebeurt aangepast en geoptimaliseerd. De aangepaste parameters blijven binnen de, door de fabrikant opgegeven, grenswaardes.

De meeste moderne auto’s met een motormanagementsysteem, waarbij de motor door een Electronic Control Unit (ECU) wordt aangestuurd, kunnen voorzien worden van chiptuning.

Chiptuning geeft het beste resultaat bij (benzine of diesel) motoren met turbo, kompressor of G-lader.

OBD-chiptuning staat voor On Board Diagnostics-chiptuning. Dit is de eenvoudigste en meest toegepaste manier om de software uit de ECU van de auto te halen. De gegevens van het motormanagement worden uitgelezen via een storingsdiagnosestekker en vervolgens gewijzigd.

Er komt geen soldeerwerk meer aan te pas in het ECU-motorstuurprogramma waardoor de software snel en gemakkelijk te plaatsen is.

Het motorstuurprogramma is eenvoudig weer in originele staat te brengen.

De aanpassingen zijn door de diagnosesystemen van de erkende dealers niet op te sporen.

Aan de elektronica is van buitenaf niets bijzonders te zien. Het vermogen is wel meetbaar op een vermogentestbank, wat niet gebeurt bij een dealer. Testritten worden ook nog nauwelijks gemaakt door dealers. Daar is tenslotte het diagnose apparaat voor uitgevonden.

Chiptuning is niet schadelijk voor de motor mits dit goed wordt uitgevoerd. Een goede tuning haalt het maximale uit de capaciteit van uw motor. X Performance heeft de software dusdanig goed voor uw auto uitgebalanceerd, dat deze niet overbelast wordt. Bovendien wordt de software altijd getest. U hoeft dan ook geen rekening te houden met een verminderde levensduur van uw motor of dat u uw auto vaker een onderhoudsbeurt moet geven.

De autofabrikant produceert grotendeels massaproducten die overal in de wereld dienen te werken. Ook onder de meest barre omstandigheden. Fabrikanten houden dan ook rekening met sterk wisselende brandstofkwaliteiten en slechte onderhoudsintervallen. In Europa zijn de brandstoffen en motorolie van uitstekende kwaliteit en wordt onderhoud goed uitgevoerd. Dat geeft ruimte voor chiptuning mét behoud van levensduur. Daarnaast komt het vaak voor dat eenzelfde motor later als sterkere versie op de markt verschijnt om de kooplust van rijders in ‘oude' modellen op te wekken. In dat opzicht kunt u chiptuning dan ook gerust zien als een ‘update' van een oudere en zwakkere versie.

Een verhoogde slijtage is door ons, zelfs in duurtests, niet waargenomen. Motorenfabrikanten bouwen een behoorlijke mechanische veiligheidsmarge in en ook wij gaan niet tot het uiterste voor wat betreft de belasting van de motor. Daarnaast komt het uiterst zelden voor dat u in het verkeer een motor gedurende lange tijd achtereen maximaal kunt belasten.

Nee, dat is niet noodzakelijk. U hoeft niet harder te remmen als u de auto in het dagelijkse verkeer gebruikt. Als u de auto echter gebruikt voor andere doeleinden, zoals autoracen, dan dient u uiteraard professionele remsystemen toe te passen.

De tijd van een optimalisatie is afhankelijk van de chiptuning-methode, houdt u in de meeste gevallen rekening met 1 a 2,5 uur. Bij X Performance heeft u de mogelijkheid om op de optimalisatie te wachten onder het genot van een kop koffie. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om in de vestiging te werken op uw laptop. Er is Wi-Fi aanwezig!

Een goede optimalisatie door X Performance is tijdens een reguliere onderhoudsbeurt niet gemakkelijk traceerbaar door de meeste garagisten.

Bij de moderne auto's is het mogelijk dat uw auto een software update krijgt bij onderhoudswerkzaamheden.
Mocht dit gebeuren, dan kunt u bij ons terecht om de tuning-software opnieuw te plaatsen. Wij doen dit volledig GRATIS!

De vermogenswinsten worden uit de fabrieksmarges van uw auto of bedrijfswagen gehaald. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:

Rijd de auto goed warm. X Performance doelt hiermee niet alleen op de temperatuur van het koelwater maar juist op het feit dat de olie op bedrijfstemperatuur is. Deze is meestal na 10 minuten rijden op de snelweg op bedrijfstemperatuur.

Daarnaast is goed onderhoud van groot belang. Geef de auto op tijd een onderhoudsbeurt. Gebruik kwalitatief goede olie. De voorkeur gaat uit naar vol-synthetisch. Peil regelmatig de olie. De turbo wordt gekoeld door de motorolie en draait 150000 omwentelingen p/minuut. Olie is daarom een zeer belangrijke factor om de turbo in goede conditie te houden.

Een groot deel van onze klanten zijn leaserijders. De meeste leasemaatschappijen staan het toe om uw auto te laten chiptunen, maar verbinden hier echter wel voorwaarden aan. X Performance respecteert uw privacy en zal derhalve nimmer gegevens aan derden verstrekken. Daarnaast is het altijd mogelijk uw leaseauto terug te tunen wanneer de auto terug gaat naar de leasemaatschappij.

Nee, de bijtelling gaat niet omhoog. Het laten chiptunen van uw auto is een eenmalige uitgave. U kunt bijvoorbeeld maandelijks geld besparen door een auto met een lichtere motor te leasen en deze vervolgens te laten chiptunen.

Wanneer u een afspraak wilt maken kan dat per e-mail of telefonisch, meestal kunt u dezelfde of de volgende dag al terecht bij X Performance. Bekijk de contactpagina voor onze contactgegevens.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet omdat verzekeringsmaatschappijen de verzekeringspremie berekenen op basis van de nieuwprijs van het voertuig, de leeftijd van de bestuurder, het sportief karakter van de wagen, maar niet op het aantal pk's.

Chiptuning heeft geen nadelige gevolgen voor de wegenbelasting. De wegenbelasting voor uw auto wordt berekend aan de hand van de fiscale Pk's en niet aan de hand van het vermogen.

Ja, dat is mogelijk. U kunt uw auto op elk gewenst moment laten terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

We accepteren de volgende betaalmethodes: 

Bancontact en Cash

Klantendienst

+32 89 76 73 85

Stuur ons een e-mail

info@x-performance.be